kindamuzik review: various artists – kamp holland

various artists - kamp holland outside frontHet Utrechtse label Enfant Terrible gaf als een van de eerste een hernieuwd podium aan de pioniers van de minimale elektronica, proto-electro en avant- of experimentele pop. Dit gebeurde veelal in de vorm van het uitgeven van uit archieven opgeduikelde historische opnamen. Met een eerdere compilatie liet het label echter al zien ook zijn voelsprieten in het heden te hebben, hetzelfde geldt voor het tekenen van de Zweedse klasbak-act Agent Side Grinder.

Dat Enfant Terrible ook de tegenwoordige tegencultuur van voornamelijk minimal elektronica een warm hart toedraagt en voorwaarts wil helpen, blijkt met de release van de dubbel-lp Kamp Holland. Niet minder dan zestien Nederlandse undergroundacts geven acte de présence. De verzamelaar trapt af met de new rave-achtige elektropop van Lesbian Mouseclicks (waarvan eindelijk een eerste eigen release verschijnt deze maand: de ep Low Dig Recording Sessions). Distel zwelgt in vervaarlijk beklemmende angstpopsferen, Hadewych heeft zich laten inspireren door Einstürzende Neubauten en liefhebbers van 8-bit blieps komen bij Neurobit aan hun trekken.

Opvallend genoeg is Kamp Holland een rijkgeschakeerde waaier waarin de kwaliteit nooit aflaat en allesbehalve een van de hak op de tak springende lappendeken. Sterker: waar de gepresenteerde talenten zich hebben laten inspireren door de voorhoede die Enfant Terrible eerder uitbracht, voeren zij samen genomen een coherente klank ten tonele die als eigen aan het label gekenschetst moet worden. Van nerdy navelstaarderig tot ziedende breakcore, van industrieel tot dromerig en trippy vervoerend, zoals in het afsluitende Goldfrappachtige wiegelied van Treasure of Grundo, presenteert Enfant Terrible hier niet alleen een Oranjeselectie om fier op te zijn, maar geeft het label zichzelf vooral een gezicht in het heden.

Sven Schlijper

original article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *