3voor12 / amsterdam interview: verlies de realiteit met electropop van hunter complex

3voor12 amsterdam interview: verlies de realiteit met electropop van hunter complexLars Meijer komt onder de naam Hunter Complex met zijn eerste album Hunter Complex, een plaat met veel new wave en jaren ’80 invloeden. Voor 3voor12/ Amsterdam beantwoordt hij een paar vragen over dit album.

Hoe was de release van je debuut op 5 februari in Smart Project Space?

Ja, dat was een tof feestje. Smart Project Space is echt een leuke tent en het was ook nog eens superdruk. Tijdens mijn set gebruikte ik als decor de film To Live and Die in LA, een film met Willem Dafoe uit 1985. Die Miami Vice-achtige sfeer van de film paste echt perfect en dat maakte het optreden extra leuk.

Hoe zou jij je stijl omschrijven?

Het is voornamelijk synthpop. Ik gebruik veel synthesizers en die hebben een grote invloed op mijn muziek. Denk aan het oude werk van Depeche Mode en A-ha, de jaren ’80 zit er heel erg in. De leukste elektronica wordt volgens mij in Europa gemaakt. Amerika ligt al een tijdje op zijn gat wat dat betreft.

Waarom de jaren ’80?

Ik ben geboren in ’77, in ’85 was ik acht. Op die leeftijd was muziek al heel erg belangrijk voor mij. Dus de popmuziek van toen heeft de basis gelegd voor mijn smaak. Op de een of andere manier blijft de muziek uit je jeugd toch het meest dichtbij je. Ik begon ook met de toetsen spelen in die tijd.

Hoe maak je die jaren ’80 invloeden modern?

Als ik muziek aan het maken ben, zit ik echt compleet in mijn eigen wereldje en ben ik helemaal niet mee bezig met wat voor muziek er op dat moment gemaakt wordt. Mijn muzieksmaak ligt denk ik al redelijk vast. Uiteraard ontwikkel je jezelf nog wel, maar de basis is helder.

Je hebt een label in Zweden, Sincerely Yours, die kijken ook terug naar de jaren ’80, maar ze maken muziek van nu. Het klinkt fris. Dat heb ik zelf ook voor ogen. Ik heb ook het gevoel dat ik niet de enige ben die met dit soort muziek bezig is, en dat werkt heel motiverend.

Hoe lang ben je bezig geweest met je debuut cd?

Ik denk dat ik er twee jaar mee bezig ben geweest. In het begin was het heel moeilijk, want ik wist niet precies welke kant ik op wilde. Ik wist wel dat ik weer liedjes wilde gaan maken zoals ik rond de eeuwwisseling deed. Uiteindelijk ging het vrij snel en kon ik echt flink doorknallen. Een paar maanden later was het klaar.

Wat zijn nu je plannen en voor de toekomst?

Ik heb nu even geen optredens staan, die ben ik aan het regelen. Eerst moesten alle promo’s eruit. Ik wil eerst veel gaan spelen in Nederland, kijken hoe dat gaat. En dan misschien een tourtje door Europa. En daarnaast ben ik eigenlijk meteen weer begonnen aan de volgende plaat.

Het tweede album zal wel weer even duren, maar ik merk al wel dat het heel anders klinkt dan mijn debuutalbum. Mijn debuutalbum klinkt vrij recht door zee, de volgende wordt misschien iets zweveriger, er zit veel meer lucht in.

Wat is de beste gelegenheid om jouw muziek te beluisteren?

Een koude winterse dag, met een hele scherpe laaghangende zon, waar je dan recht tegenin fietst. Als je in de roes van het moment zit. Daar past mijn muziek wel bij. Ik hou zelf ook hele erg van dat soort momenten. In mijn muziek zit dat ongrijpbare gevoel. Dat je weemoedig wordt, maar ook vrolijk.

Het debuutalbum Hunter Complex van Hunter Complex is nu uit.

Liona Munster

original article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *